Gondwana University and Other Exam News

World Environment Day is commemorated every year on 5th June across the world. Surprisingly, more than 143 countries across the globe celebrate World Environment Day to honor and encourage awareness to protect the environment. As World Environment Day is around the corner, we have brought an amazing World Environment Day quiz for you. Keep reading this article till the end to attempt the quiz given below and also enhance your knowledge on World Environment Day.

Introduction of World Environment Day Quiz

In the Stockholm Conference on the Human Environment in 1972, the United Nations Environmental Program (UNEP) designated June 5 as International World Environment Day. 

They sought to involve as many people, organizations, and governments as possible, both local and national. They intended to demonstrate that positive change can be achieved when people band together to fight for a common goal. World Environment Day is also celebrated to take a variety of preventative measures to mitigate the effects of global warming. We are aware that global warming is to be blamed for the degradation of our ecosystem. As a consequence, responsibility to protect the environment. 

Read more about World Environment Day

Quiz on World Environment Day & Its Theme 2022

The theme for World Environment Day 2022 is to raise awareness about the protection and preservation of our environment. Sweden is the host country for World Environment Day 2022. This year the theme of the campaign is “Only One Earth”, which majorly emphasizes on “Living Sustainably in Harmony with Nature.” The slogan, 50 years ago, for the 1972 Stockholm Conference was also “Only One Earth” and this concept still holds true 50 years later. The theme on World Environment Day serves as a reminder that our only home is Earth. This theme also reminds us to unite our world and protect the environment at all expenses. It elucidates the factors that have the greatest impact on our environment. 

Get details on theme of World Environment Day

World Environment Day Quiz – Previous Years Theme & Host Countries

Every year there is a specific theme assigned to World Environment Day and these themes are assigned for a purpose. Every year a host country is decided by the UN to host the World Environment Day. In the above section, we saw the current theme of 2022. Have a look at these past themes !

YearThemeHost Country
YearThemeHost Country
2021Ecosystem RestorationPakistan
2020Time for NatureColombia
2019Air PollutionChina
2018Beat Plastic PollutionNew Delhi
2017Connecting People to NatureOttawa, Canada

Attempt Amazon Quiz- June 2 Here

World Environment Day Quiz & Its History

  • In 1972, the United Nations General Assembly declared World Environment Day on the very first day of the Stockholm Conference on the Human Environment. 
  • The first World Environment Day was observed two years later, which was in 1974, with the theme “Only One Earth”.
  • Despite the fact that the World Environment Day celebration have been held yearly since 1974, the idea of rotating the center of these activities by selecting various host countries emerged in 1987.

View French Open Streaming Live Here

World Environment Day Quiz Questions & Answers

Ques 1: What is the 2022 theme for World Environment Day?

Ans 1: This year’s theme is “Only One Earth”.

Ques 2: Who initiated the World Environment Day?

Ans 2: The UN General Assembly (UNGA) initiated the World Environment Day in 1972.

Ques 3: Why is World Environment Day celebrated?

Ans 3: World Environment Day is celebrated to preserve and protect the environment.

Ques 4: When did India participate as a host country in World Environment Day?

Ans 4: In 2018, India was a host country in the World Environment Day wherein it emphasized on “Beat Plastic Pollution”.

Ques 5: Where is Greenpeace Headquarter located?

Ans 5: Amsterdam, Netherlands

Ques 6: Which scientist coined the term biodiversity?

Ans 6: WG Rosen first introduced the term biodiversity.

Ques 7: By whom the word “ecology” was introduced?

Ans 7: Term “ecology” was coined by Ernst Hackel.

Ques 8: What is the total count of ecological hotspots in the world?

Ans 8: 36

Ques 9: What is the color of ozone?

Ans 9: Light blue

Ques 10: In which book information on endangered species is given?

Ans 10: Red Data Book

Attempt quiz on World Milk Day here

Conclusion on World Environment Day Quiz

5th June is celebrated as World Environment Day throughout the globe and about 143 countries take part in this celebration. This day was initiated by the UNGA in 1972s and is observed by about 143 countries. The aim to celebrate World Environment Day is to lessen the environmental destruction caused by human activities. We hope you enjoyed attempting the Quiz on World Environment Day and it enhanced your knowledge in this field. Let us know in the comment section below about your score out of 10.

Read the importance of B.Ed

When is World Environment Day celebrated?

It is celebrated on 5th June.

Who designated 5th June as Environment Day?

The United Nations General Assembly (UNGA) designated 5th June as the World Environment Day. 

What was the first theme of World Environment Day in 1972 ?

The first theme of World Environment Day in 1972 was “Only One Earth”.

What is the objective of World Environment Day? 

The objective of World Environment Day is to spread awareness and encourage the protection of the environment.

What does the theme 2022 majorly emphasize?

The theme of 2022 majorly focuses on “Living Sustainably in Harmony with Nature”.