Gondwana University and Other Exam News

┬áHindi Diwas Quiz: The day of Hindi Diwas is significant nationally. It marks the day that the Indian Constituent Assembly declared Hindi to be the nation’s official language on September 14. After great effort, Hindi was recognized as our nation’s official language.

India is home to individuals from many different cultures and religions, each of which has its own language and accent. In India, Hindi is the language that is most commonly used. According to a poll performed in 2001, more than 422 million people in our country spoke Hindi, and the number must have multiplied greatly by the present. Unity in diversity is served by the Hindi language. It serves as a symbol of unity and unites our countrymen.

Giving this language its own day was undoubtedly a wise choice. Since its creation in 1953, Hindi Diwas has been commemorated with considerable fervour. On this day, a lot of activities are planned all throughout India to honour Hindi, which is our national tongue. Hindi Diwas celebrations put a focus on the significance of the Hindi language. In order to introduce people to the Hindi language and to inspire them to value and respect it, a number of events are planned on this day. People can learn about the depth of this language and our cultural heritage through it.

Check World Ozone Day Quiz here!

Hindi Diwas Quiz 

September 14, is honoured nationwide as Hindi Diwas. It is a celebration of our language, which, after Mandarin, English, and Spanish, is the most widely spoken in the world. Nearly 615 million people speak Hindi worldwide, which is a sizable population. Hindi is the third predominant language language when measured by the number of native speakers. Take the quiz given below to test your knowledge about your mother tongue.

Read about Which Yoga Teacher Won All Three Padma Awards, here!

Q1. When does India celebrates Hindi Diwas?

  • 12 September
  • 13 September
  • 14 September
  • 15 September

Ans. 14 September

Q2. When did India officially recognise Hindi as its national language?

  • 1947
  • 1945
  • 1950
  • 1953

Ans. 1950

Q3. What is the script in which Hindi is written?

  • Brahmi
  • Devanagari
  • Grantha
  • Kharosthi

Ans. Devanagari

Q4. Which language is thought to have had the most influence on Hindi?

  • Sanskrit
  • Prakrit
  • Persian
  • Arabic

Ans. Sanskrit 

Q5. During the Hindi Sahitya Sammelan, who proposed Hindi as a national language?

  • Jawahar Lal Nehru
  • Mahatma Gandhi
  • Rabindranath Tagore
  • Pingali Venkayya

Ans. Mahatma Gandhi

Q6. When is World Hindi Day celebrated?

  • 21 March
  • 16 September
  • 10 January
  • 21 October

Ans. 10 January

Q7. How many official languages are there in the Indian Constitution?

  • 20
  • 22
  • 26
  • 28

Ans. 22

Q8. Who wrote the first article on the history of Hindi literature?

  • Bharatendu Harishchandra
  • Ramchandra Shukla
  • Father Kamil Bulke
  • Grasim the Taisey

Ans. Grasim the Taisey

Q9. When did Google introduce a Hindi search option in its search engine?

  • 2010
  • 2009
  • 2005
  • 2011

Ans. 2009

Q10. In Hindi, which novelist is referred to as the novel emperor?

  • Harivansh Rai Bachchan
  • Ramdhari Singh Dinkar
  • Premchand
  • Mahadevi Verma

Ans. Premchand

Leave a Reply

Your email address will not be published.