Gondwana University and Other Exam News

Every year on September 16th, World Ozone Day is observed. The UN designates today as International Day for the Preservation of the Ozone Layer. We have created the World Ozone Day Quiz 2022 with pertinent questions and solutions in honor of this incredibly significant day. The high concentration of ozone found in the stratosphere, 15 to 30 kilometers above the surface of the earth, is referred to as the “ozone layer” in common parlance. This layer shields the earth from the sun’s harmful rays, preserving life on the planet.On this day, speeches and seminars are given all over the world to raise awareness among the public about the ozone layer’s deterioration and the steps that can be taken to protect it.

As we can see, the world’s biggest issue is the thinning of the ozone layer. The layer is continuously being depleted, thus the world works to protect it. The damaging UV radiation from the Sun causes cataracts, skin ageing, cancer, snow blindness, and other conditions that have a negative impact on human health.

World Ozone Day is observed all around the world in an effort to prevent the ozone layer from depleting and save human life from the harmful effects of UV rays. Numerous initiatives, campaigns, marches, seminars, etc. are held on this day to protect the ozone layer.

Check Nobel prize 2022 winner list here!

Read about the UP Scholarship Scheme Here!

World Ozone Day Quiz

Every year on September 16, people throughout the world celebrate World Ozone Day in an effort to raise awareness of the ozone layer’s deterioration and identify potential ways to protect it. To find out how much you know about the ozone layer and its destruction, take the quiz below. For those applying to numerous competitive exams, this quiz will be useful. The UN has created numerous protocols and treaties in response to the global catastrophe of ozone layer depletion.Ozone layer depletion is an issue for the entire world, and the UN has taken numerous protocols and treaties to address it.

Q1. When is World Ozone Day observed?

  • 13 September
  • 15 September
  • 16 September
  • 19 September

Ans. 16 September

Q2. What is the theme of World Ozone Day 2022?

  • Montreal Protocol: Keeping us, our food and vaccines cool
  • Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol
  • Montreal Protocol: Ozone safety Furture safety
  • Montreal Protocol@35:Global Cooperation Protecting life on Earth

Ans. Montreal Protocol@35:Global Cooperation Protecting life on Earth

Q3. The Ozone Layer was found by whom?

  • Carl Sagan & Charles Fabry
  • G.M.B Dobson
  • Charles Fabry and Henri Buisson
  • Senator Gaylord Nelson

Ans. Charles Fabry and Henri Buisson

Q4. Which one of these is an ozone-depleting gas?

  • Chlorofluorocarbons(CFCs)
  • Hydrofluorocarbons (HFCs)
  • Carbon dioxide
  • Methane

Ans. Chlorofluorocarbons(CFCs)

Q5. When was the ozone layer hole first identified?

  • 1970
  • 1980
  • 1985
  • 1975

Ans. 1970

Q6. Which sphere is affected by the depletion of the ozone layer?

  • Ionosphere
  • Stratosphere
  • Lithosphere
  • None of these

Ans. Stratosphere

Q7. Which protocol is associated with the depletion of the ozone layer?

  • Kyoto Protocol
  • Montreal Protocol
  • Environmental protocol
  • All of the above

Ans. Montreal Protocol

Q8. In which part of the atmosphere is the ozone hole located?

  • Above Arctic Ocean
  • Above Antarctic Ocean
  • Above Pacific Ocean
  • Above Atlantic Ocean

Ans. Above Antarctic Ocean

Q9. Which products have components that harm the ozone layer?

  • Television and Computer
  • Computer and AC
  • Refrigerator and Air conditioner
  • Motor bike and Television

Ans. Refrigerator and Air conditioner

Q10. Which of the following is a major health risk brought on by increased UV radiation passing through the atmosphere as a result of the ozone layer’s thinning?

  • Neurological condition
  • Higher probability of liver cancer
  • Increased chance of developing skin cancer
  • All of the above

Ans. Increased chance of developing skin cancer

Leave a Reply

Your email address will not be published.