Gondwana University and Other Exam News

Last updated on December 10th, 2022 at 12:02 am

The UMANG anniversary quiz consists of multiple-choice questions about the services provided by Central and State Government departments, local authorities, and other utility services available through the UMANG App. Participants can test their knowledge about UMANG and earn significant cash prizes by taking this interactive quiz.

  • The top ten candidates will be chosen based on their speed and accuracy.
  • A total of ten winners will be chosen, with the top three winners receiving cash prizes of 11,000, 8100, and 5100, respectively.
  • First Runners-up – Participants finishing 4th to 10th will receive a cash prize of Rs. 2100.
  • The winners will be chosen based on the accurate answers given to the questions. If there are more than the required number of winners in any category, additional selection will be made using the Draw. Every participant will receive a digital “Certificate of Participation.”

IBPS PO Mains Exam Review 26 Nov 2022

UMANG Anniversary Quiz Answers

Q1. Can I apply to install a rooftop solar panel by submitting an online interest request form on the UMANG app? क्या मैं उमंग ऐप पर ऑनलाइन अनुरोध फॉर्म जमा करके रूफटॉप सोलर पैनल स्थापित करने के लिए आवेदन कर सकता हूं?

  •  Yes/हाँ
  •  No/नहीं

Answer – Yes/हाँ

Q2. If I lost my bag at the airport, through which service can I raise my complaint on UMANG App?

यदि हवाईअड्डे पर मेरा बैग खो गया है, तो मैं उमंग ऐप पर किस सेवा के माध्यम से अपनी शिकायत दर्ज करा सकता हूं?

  •  Cybercrime Reporting Portal/साइबर क्राइम रिपोर्टिंग पोर्टल
  •  Lost and Found service in CISF/ लॉस्ट एंड फाउंड सर्विस इन सी आई स एफ
  •  Delhi Police/दिल्ली पुलिस
  •  None of the above/इनमे से कोई भी नहीं

Answer – Lost and Found service in CISF/ लॉस्ट एंड फाउंड सर्विस इन सी आई स एफ

Q3. Elder Line- National Helpline for Senior Citizens offers which service via UMANG mobile App?

एल्डर लाइन- वरिष्ठ नागरिकों के लिए राष्ट्रीय हेल्पलाइन उमंग मोबाइल ऐप के माध्यम से कौन सी सेवा प्रदान करती है?

  •  Elder Guidance एल्डर गाइडेंस
  •  Field Support फेल्ड सपोर्ट
  •  Emotional Support भावनात्मक सहारा
  •  All of Above ऊपर के सभी

Answer – All of Above ऊपर के सभी

Check the latest Updates below-

SSC CHSL previous year paper pdf in HindiSSC CHSL 2023 exam dateSSC CHSL typing speed
SSC CHSL exam center list 2023How to crack SSC CHSL in first attemptDifference between flora and fauna
Difference between rabi and Kharif cropsDifference between mineral and oreDifference between gram sabha and gram panchayat

Q4. What is the full form of ORS service on UMANG App?

उमंग ऐप पर ओ आर एस सर्विस का फुल फॉर्म क्या है?

  •  Online Result Software/ ऑनलाइन रिजल्ट सॉफ्टवेयर
  •  Overseas Registration System/ ओवरसीज रजिस्ट्रेशन सिस्टम
  •  Online Reservation System/ ऑनलाइन रिजर्वेशन सिस्टम
  •  Online Registration System/ ऑनलाइन रजिस्ट्रेशन सिस्टम

Answer – Online Registration System/ ऑनलाइन रजिस्ट्रेशन सिस्टम

Q5. I want to file a complaint regarding a train, under which service can I file a complaint? मैं एक ट्रेन के संबंध में शिकायत दर्ज करना चाहता हूं, मैं किस सेवा के तहत शिकायत दर्ज कर सकता हूं?

  •  Rail Madad/रेल मदद
  •  NTES/ एनटीईएस
  •  CRIS/क्रिस
  •  Rail Sugam/रेल सुगम

Answer- Rail Madad/रेल मदद

Q6. Through which service on the UMANG app, can I view the immunization calendar for children? उमंग ऐप पर किस सेवा के माध्यम से, मैं बच्चों के लिए टीकाकरण कैलेंडर देख सकता हूँ?

  •  Spice Board/ स्पाइस बोर्ड
  •  Reproductive & Child Health (RCH)/ प्रजनन और बाल स्वास्थ्य (आरसीएच)
  •  Mera Ration/ मेरा राशन
  •  Kisan Suvidha/ किसान सुविधा

Answer – Reproductive & Child Health (RCH)/ प्रजनन और बाल स्वास्थ्य (आरसीएच)

Q7. What is PMMVY? पी एम एम वी वाई क्या है?

  •  Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana/ प्रधान मंत्री मातृ वंदना योजना
  •  Pradhan Matru Vandana Yojana/ प्रधान मातृ वंदना योजना
  •  Pradhan Mantri Matru Vidhya Yojana/ प्रधान मंत्री मातृ विद्या योजना
  •  none/ कोई भी नहीं

Answer – Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana

Q8. I want to view my Ration Card details on UMANG App? How Can I view my details on UMANG App? मैं उमंग ऐप पर अपना राशन कार्ड विवरण देखना चाहता हूं? मैं उमंग ऐप पर अपना विवरण कैसे देख सकता हूं?

  •  By Aadhaar Number/आधार नंबर द्वारा
  •  By Ration Card Number/राशन कार्ड संख्या द्वारा
  •  By My PAN number/माई पैन नंबर द्वारा
  •  Via my name and DOB/मेरे नाम और जन्म तिथि के माध्यम से

Q9. I want to keep all my important documents readily available on my mobile, which service on the UMANG app can help me? मैं अपने सभी महत्वपूर्ण दस्तावेज अपने मोबाइल पर आसानी से उपलब्ध रखना चाहता हूं, उमंग एप पर कौन सी सेवा मेरी मदद कर सकती है?

  •  Passport Seva/पासपोर्ट सेवा
  •  My Pan/माई पैन
  •  DigiLocker/डिजिलॉकर
  •  None of the above/इनमे से कोई भी नहीं

Q10. I want to check all the trains between two railway stations. Under which service can I get all the information about it?मैं दो रेलवे स्टेशनों के बीच सभी ट्रेनों की जांच करना चाहता हूं। मुझे इसके बारे में सारी जानकारी किस सेवा के तहत मिल सकती है?

  •  Spot your train/अपनी ट्रेन स्पॉट करें
  •  Train Schedule/ट्रेन अनुसूची
  •  Train between the station/स्टेशन के बीच ट्रेन
  •  Diverted Trains/

Answer – Train between the station/स्टेशन के बीच ट्रेन

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *