Gondwana University and Other Exam News

International literacy day quiz: International Literacy Day, which is observed on September 8 each year, aims to increase public awareness of and concern for local and international literacy problems. In order to “remind the people of the importance of literacy as a matter of dignity and human rights,” the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization, or UNESCO, established International Literacy Day in 1966. The burden of illiteracy is once again placed on local communities in honor of International Literacy Day when literacy is spread one person at a time.

Although significant progress has been made in raising education rates in the more than 50 years since the founding of International Literacy Day, illiteracy is still a major global issue. It is estimated that there are more than 750 million illiterate adults worldwide. Every country and culture on earth is impacted by illiteracy, including the United States, where an estimated 32 million people lack basic literacy skills. In India, 81% of adults were literate in 2015.

Check out the World Literacy day speech here!

Quiz on International literacy day

On International Literacy Day, individuals and organizations take responsibility for their literacy and utilize it to support and help those who struggle with reading and writing. Volunteers from the community, including students and working people, tutor local children. Donations of books are made to local libraries, and funding for student tuition and education is offered to help students launch their careers. Let us celebrate the day by taking the International literacy day quiz given below:

Read about one nation one examination here!

Q1. When is International Literacy Day celebrated?

  • 6 September
  • 8 September
  • 9 September
  • 5 September

Answer- 8 September

Q2. When was the first World Literacy Day commemorated?

  • 1966
  • 1965
  • 1967
  • 1969

Answer- 1967

Q3. What is the theme of International literacy day 2022?

  • Literacy for a human-centered recovery: Narrowing the digital divide
  • Literacy and Multilingualism
  • Literacy and Skills Development
  • Transforming Literacy Learning Spaces

Answer- Transforming Literacy Learning Spaces

Q4. Who established International Literacy Day?

  • UNESCO
  • UNICEF
  • UNGA
  • UN

Answer- UNESCO

Check the answers for the myGov Swaraj quiz here!

Q5. Which nation has the largest percentage of adult illiterates?

  • India
  • Pakistan
  • South Sudan
  • Chile

Answer- India

Q6. How many people in the world are illiterate?

  • 287 million
  • 900 million
  • 776 million
  • 89 million

Answer- 775 million

Q7. Why is International Literacy Day celebrated?

  • To remind the public of the significance of literacy as a subject of dignity and individual rights
  • To celebrate the working classes
  • To recognize the role that education plays in promoting world peace and development.
  • None of the above

Answer- To remind the public of the significance of literacy as a subject of dignity and individual rights

Q8. Which philosopher’s literary award was established by UNESCO in 2005 in partnership with the China government?

  • King Sejong
  • Confucius
  • Xūnzhāng
  • None of the above

Answer- Confucius

Q9. What is the literacy rate in India?

  • 74.04%
  • 67.91%
  • 84.32%
  • 70.05%

Answer- 74.04%

Q10. What is the significance of literacy?

  • Individuals can escape poverty through literacy.
  • Infant mortality rates are lowered by literacy.
  • Girls and women are empowered by literacy
  • All of the above

Answer- All of the above

Leave a Reply

Your email address will not be published.