Gondwana University and Other Exam News

Mighty Millets Quiz Answers: In moderate, subtropical, and tropical regions, small-seeded annual grasses and millets are frequently produced as grain crops on marginal soils. 131 nations cultivate millets that are resistant to climate change. More than 59 crore people consume millet as a staple diet. The U.N. General Assembly approved an Indian resolution designating 2023 as the International Year of Millets, which received support from more than 70 nations.

The resolution was passed in an effort by the government to raise public awareness of the health advantages of millets and their appropriateness for growing in areas affected by climate change. The International Year of Millet (IYoM)-2023 will be observed by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. Through several programs, India is taking the lead in spreading this message around the globe.

Check the answers for-

Swachh Bharat Mission Grameen Quiz

MyGov Swaraj Quiz

Mighty Millets Quiz Answers

Q1. Which millet crops have highest area in India? / भारत में मिलेट की किस फसल का क्षेत्रफल सबसे अधिक है?

  •  Jowar / ज्वार
  •  Bajra / बाजरा
  •  Ragi / रागी
  •  Kodo millets / कोदो मिलेट

Q2. Where is Directorate of Millets Development situated? / मिलेट्स (मिलेट्स) विकास निदेशालय कहाँ स्थित है?

  •  New Delhi / नई दिल्ली
  •  Hyderabad / हैदराबाद
  •  Jaipur / जयपुर
  •  Bhopal / भोपाल

Answer- Jaipur / जयपुर

Q3.Which crop is commonly called Cheena in Hindi? / किस फसल को आमतौर पर हिंदी में चीना कहा जाता है?

  •  Barnyard millet / बार्नयार्ड मिलेट
  •  Proso millet / प्रोसो मिलेट
  •  Kodo millet / कोदो मिलेट
  •  Little millet / लिटिल मिलेट

Answer- Proso millet / प्रोसो मिलेट

Q4.When Millets were gazetted as the Nutri Cereals by the Government of India? / भारत सरकार द्वारा मिलेट्स को पौष्टिक अनाज के रूप में कब राजपत्रित किया गया था?

  •  12th April 2020 / 12 अप्रैल, 2020
  •  13th April 2018 / 13 अप्रैल, 2018
  •  10th April 2019 / 10 अप्रैल, 2019
  •  12th April 2018 / 12 अप्रैल, 2018

Answer- 13th April 2018 / 13 अप्रैल, 2018

Q5. What is the botanical name of finger millet? / रागीका वानस्पतिक नाम क्या है?

  •  Panicummiliaceum (L.) / पैनिकम मिलिएसियम (एल)
  •  Echinochloafrumentacea( L.) / इचिनोक्लोआ फ्रूमेंटेसिया (एल)
  •  Sorghum bicolor (L.) / सोरघम बाइकलर (एल)
  •  Eleusinecoracana / एलुसिन कोरकाना

Answer- Eleusinecoracana / एलुसिन कोरकाना

Q6. Which small millet is called Korra in Andhra Pradesh? / आंध्र प्रदेश में किस छोटे मिलेट्सको कोर्रा कहा जाता है?

  •  Kodo millet / कोदो मिलेट
  •  Little millet / लिटिल मिलेट
  •  Foxtail millet / फॉक्सटेल मिलेट
  •  Barnyard millet / बार्नयार्ड मिलेट

Answer- Foxtail millet / फॉक्सटेल मिलेट

Q7. Which country has largest producer of millets? / मिलेट्स का सबसे बड़ा उत्पादक देश कौन सा है?

  •  China / चीन
  •  United States of America / संयुक्त राज्य अमेरिका
  •  India / भारत
  •  Africa / अफ्रीका

Answer- India / भारत

Q8. Which crops comes under Nutri cereals (millets)? / कौन सी फसलें पौष्टिक अनाज (मिलेट्स) के अंतर्गत आती है?

  •  Jowar, Bajra, Ragi& Small Millets / ज्वार, बाजरा, रागी एवं छोटे मिलेट्स
  •  Jowar, Wheat, Ragi& Small Millets / ज्वार, गेहूं, रागी एवं छोटे मिलेट्स
  •  Barley, Wheat, Ragi& Small Millets / जौ, गेहूं, रागी एवं छोटे मिलेट्स
  •  Ragi, Small Millets, Paddy & Maize / रागी, छोटे मिलेट्स, धान एवं मक्का

Answer- Jowar, Bajra, Ragi& Small Millets / ज्वार, बाजरा, रागी एवं छोटे मिलेट्स

Q9. National Crop Production Targets of Millets (Nutri cereals) for the year 2022-23 is? / वर्ष 2022-23 के लिए मिलेट्स (पौष्टिक अनाज) का राष्ट्रीय फसल उत्पादन लक्ष्य है?

  •  20.50 Million tones / 20.50 मिलियन टन
  •  21.50 Million tones / 21.50 मिलियन टन
  •  20.30 Million tones / 20.30 मिलियन टन
  •  22.50 Million tone / 22.50 मिलियन टन

Answer- 20.50 Million tones / 20.50 मिलियन टन

Q10. How many countries supported Indian proposal for celebrating year 2023 as International Year of Millets in UNO? / संयुक्त राष्ट्र संघ में वर्ष 2023 को अंतर्राष्ट्रीय मिलेट्स वर्ष के रूप में मनाने के भारतीय प्रस्ताव का कितने देशों ने समर्थन किया?

  •  More than 70 / 70 से अधिक
  •  65
  •  50
  •  20

Answer- More than 70 / 70 से अधिक

Leave a Reply

Your email address will not be published.