Gondwana University and Other Exam News

World Photography Day, often referred to as World Photo Day, is observed annually on August 19 and honors the history, art, and science of photography. On World Photography Day, we honor the outstanding artistic medium of photography. There are those intriguing pictures that we all adore and treasure, but there are other pictures with a narrative. They provide information about important historical eras or help us understand the world better. A picture really is worth a thousand words, after all. Additionally, the day encourages photographers from all over the world to share a single image that best represents their world.

Following the development of the “daguerreotype,” World Photography Day was established. Louis Daguerre and Joseph Nicephore Niepce, two Frenchmen, invented the photography technique in 1837. The French Academy of Sciences formally recognized the daguerreotype on January 9, 1839, two years later. The daguerreotype was created after seven months, and the French government declared it a gift to the world on August 19, 1839.

Read about one nation one examination here!

World Photography Day Quiz

Every year on August 19, people worldwide commemorate World Photography Day. The day is devoted to photography’s art, craft, and science. It honors the way a photograph can encapsulate the spirit, feeling, and atmosphere of a specific period of time. Let us take a look at the short fun quiz in a way to celebrate World’s Photography day.

Q1. When is the annual World Photography Day observed?

  • 19 August
  • 20 August
  • 18 August
  • 18 June

Answer- 19 August

Q2. what is the theme of world photography day 2022?

  • Pandemic Lockdown through the lens
  • Understanding Clouds
  • Transcending the boundaries of language
  • Dedicated to history

Answer- Pandemic Lockdown through the lens

Q3. When was World Photography Day first observed?

  • 1837
  • 1861
  • 1839
  • 1862

Answer- 1839

Q4. When was the first durable color photograph taken?

  • 1837
  • 1839
  • 1861
  • 1862

Answer- 1861

Q5. By whom the camera was invented?

  • Nicephore Niepce
  • Philo Taylor Farnsworth
  • Hans Lippershey
  • Martin Cooper

Answer- Nicephore Niepce

Check the answers for the myGov Swaraj quiz here!

Q6. Who started World photography day?

  • Joseph Nicephore Niepce
  • Louis Daguerre
  • Both
  • None of the above

Answer- Option a) and b)

Q7. When is World Photography Week is being celebrated this year?

  • August 19th – August 26th, 2022
  • June 19th – June 26th, 2022
  • August 9th – August 16th, 2022
  • June 9th – June 16th, 2022

Q8. What type of art format is Photography?

  • Digital art form
  • Graphic design
  • Traditional art form
  •  Visual art form

Answer- Digital art form

Q 9. Who is the father of Photography?

  • Charles Babbage
  • Joseph Nicéphore Niépce
  • J.P.Lemiere
  • Johan Freidrich Voigtlander

Answer- Joseph Nicéphore Niépce

Q 10. Who is the father of Indian Photography?

  • Raghu Rai
  • Rangaswamy Narasimhan
  • TS Satyan
  • Dadasaheb Phalke

Answer- Raghu Rai

Leave a Reply

Your email address will not be published.