Gondwana University and Other Exam News

National sports day quiz: On August 29, India commemorates National Sports Day, the anniversary of the birth of hockey legend Major Dhyan Chand. It was proclaimed India’s National Sports Day in 2012. In both Indian and international hockey, Major Dhyan Chand was legendary. He played a key role in India’s first hat-trick of Olympic gold medals, which they achieved with victory at the Summer Olympics in 1928, 1932, and 1936. After finishing his daily responsibilities, Dhyan used to practice hockey at night since he was so committed to his craft. This earned him the title Dhyan “Chand.” 

On a national scale, National Sports Day is widely observed. Every year, it is held in the Rashtrapati Bhavan, where the President of India honors the best athletes in the nation with the National Sports Awards. In 2020, the COVID-19 pandemic prevented the prizes from being physically given out.

Awards like the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, Arjuna Award, and Dronacharya Award are given to current and previous athletes as part of the National Sports Award. On this day, the “Dhyan Chand Award” is presented in addition to all of these honors.

Read about Sadbhavana Diwas speech in English here!

Read about one nation one examination here!

National sports day Quiz

Every year on August 29th, national sports day is observed to honor the legendary Indian hockey player Major Dhyan Chand’s birth. Now, let us take a look at the national sports day quiz and test our knowledge

Q1. When was India’s first National Sports Day celebrated?

  • 2010
  • 2011
  • 2012
  • 2000

Answer- 2012

Q2. National sports day is also celebrated as__?

  • Birth anniversary of Rajiv Gandhi
  • Birth anniversary of Major Dhyan Chand
  • Birth anniversary of Swami Vivekanand
  • None of the above

Answer- Birth anniversary of Major Dhyan Chand

Q3. What award is not given out on National Sports Day?

  • Ashok Chakra
  • Dronacharya Award
  • Arjuna Award
  • All of the above

Answer- Ashok Chakra

Q4. Which civilian honor was given to Major Dhyan Chand by the Indian government?

  • The Padma Bhushan
  • Bharat Ratna
  • Padma Shree
  • Ashok Chakra

Answer- Padma Bhushan

Q5. On National Sports Day in 2020, which cricketer won the Rajiv Gandhi Khel Ratna award.?

  • Virat Kohli
  • M.S.Dhoni
  • Rohit Sharma
  • Shikhar Dhawan

Answer- Rohit Sharma

Take the world photography day quiz here!

Q6. Which sports category receives the Dronacharya Award on National Sports Day?

  • Players
  • Sports journalist
  • Coaches
  • All of the above

Answer- Coaches

Q7. How many times India has won a gold medal in hockey at the Olympics?

  • 8
  • 6
  • 9
  • 12

Answer- 8

Q8. which athletes received the Bharat Ratna award?

  • Dhyan Chand
  • M.S.Dhoni
  • Sachin Tendulkar
  • PV Sindhu

Answer- PV Sindhu

Q9. Which Sports use the phrase “LONA Points.”?

  • Hockey
  • Kabbadi
  • Kho-Kho
  • Badminton

Answer- Kabaddi

Q10. Which sports are Saina Nehwal and PV Sandhu affiliated with?

  • Badminton
  • Table Tennis
  • Hockey
  • Wrestling

Answer- Badminton

Leave a Reply

Your email address will not be published.